Nieuws

Arno de Jong en Wethouder Renate Richters

Om u een indruk te geven van onze dienstverlening en welke impact dat op mensen, maatschappij en gemeentes heeft, gaan wij de komende tijd enkele verhalen met u delen. Hieronder kunt u het aangrijpende interview met Arno de Jong en Wethouder Renate Richters lezen. Arno (48 jaar) is onlangs in contact gekomen met Springplank en heeft een zoontje van 7 jaar.

Arno de Jong.
Zo’n twee jaar geleden ben ik gescheiden van mijn vrouw. Dat is eigenlijk het moment dat alle problemen zijn ontstaan. Het verdriet van de scheiding had een grotere impact dan ik had kunnen voorzien. Hierdoor ging ik meer bier drinken en kwam afspraken niet na. Dit is natuurlijk aan mezelf te wijten. Momenteel heb ik een nieuwe vriendin waar ik veel steun aan heb én is er goed contact met mijn ex.

Vlak na de scheiding heb ik een oude caravan gehuurd en zat ik in bewindvoering. Toen had ik mijn baan als beveiliger nog, maar door de combinatie van problemen ben ik alles verloren en dakloos geworden. Oók mag ik het vak als beveiliger niet meer uitvoeren.

Als ik erop terug kijk zijn na de scheiding de serieuze problemen begonnen. Had ik een belastingschuld van 3500 euro maar kunnen betalen… dan was het nooit zover gekomen. Van sommige zaken wist ik gewoonweg te weinig af. Ik had bijvoorbeeld een uitkering en was ziek gemeld, blijkbaar moet je je weer beter melden, maar aan een ander loket. Dit wist ik niet! Hierdoor stopte mijn uitkering en heb ik het allemaal laten lopen.

Momenteel gaat het weer beter met me. Ik ben aan het werk én van de straat af. Via Springplank040 kon ik aan de slag bij Gustaaf onderdeel van de T&G Groep in Geldrop en woon sinds vorige week op de Bellefroidlaan.

Voordat ik een woning toegewezen kreeg ben ik eerst vanuit de nachtopvang alvast gestart bij FC Eindhoven en Stadsakkers om in ieder geval bezig te zijn. Daarna ben ik vrij vlug al begonnen bij Gustaaf in Geldrop als plantsoenmedewerker. Dit was zwaar, maar wel beter voor mij. In de tuin werken was eigenlijk al een hobby van me, dus heb nu van mijn hobby mijn werk gemaakt.

Mijn verblijf op de nachtopvang was zwaar. Je komt in een neerwaartse spiraal en gaat mee doen met de rest. De hele dag verveel je je. Dus ja wat deden we dan? Bier drinken. Toch wilde ik dit doorbreken en weer een goede vader voor mijn zoontje kunnen zijn. Het was fijn dat ik snel aan de slag kon, maar vanuit de nachtopvang was het behoorlijk lastig om vol te houden. Het is me wel gelukt!

Na vijf weken ben ik op de Bellefroidlaan gaan wonen. Het fijne is dat ik nu ook weer mijn zoontje kan ontvangen. Met Pasen heeft hij hier voor het eerst geslapen en hebben we samen paaseieren gezocht. Het is prima hier en ben erg blij. Ik had nooit van deze mogelijkheid gehoord en ben uiteindelijk erg gelukkig dat ik deze kans heb gekregen, anders was het erg moeilijk geweest voor mij.

Ik vond het erg onduidelijk waar iemand zonder werk of woning zich moet melden. Met de informatie en ervaring van nu zou ik wensen dat het makkelijker is voor iemand zonder woning of werk om bij Springplank terecht te komen.


Renate Richters.
Renate Richters (GroenLinks) is wethouder zorg, welzijn en armoedebestrijding. Ze voelt als wethouder een speciale betrokkenheid bij mensen in kwetsbare situaties in de samenleving: ‘Mensen die door omstandigheden tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben, verdienen speciale en persoonlijke aandacht. Hen in staat stellen om de regie over hun leven te laten hervinden of te behouden, geldt als een van mijn belangrijkste drijfveren.’

‘Jeetje, wat een heftig verhaal. Mooi om te zien dat je enkele belangrijke stappen hebt gezet, het is niet niets. Ik zie dat Springplank flinke eisen aan je stelt. Ze willen dat je weer mee doet in de maatschappij. Het is knap dat je die keuzes hebt durven maken.’

‘Het is wel erg om te horen dat je door – onder meer – een rekening zo ontzettend in de problemen komt. Dit moetenecht veranderen. Nu kun je je werk als beveiliger niet meer uitvoeren, ben je dakloos geraakt en ga zo maar door. De gemeente is bezig om te zorgen dat we eerder zullen negatieve spiralen herkennen en doorbreken. ‘

‘Wat ik verder begrijp is dat je al tijdens de nachtopvang bezig bent gegaan voor jezelf en je zoontje. Hierdoor heb je kansen voor jezelf mogelijk gemaakt. Wat ik ook leer van jouw verhaal is dat we er voor moeten zorgen dat de juiste informatie sneller bij de juiste personen terecht komt. Want, als je gemotiveerd bent dan moeten we snel zorgen dat je in actie kunt komen, anders verlies je je motivatie. Hierin ben je natuurlijk erg afhankelijk van allerhande instanties.’

‘Ik vind het mooi dat Springplank040 je direct weer mee laat doen in de maatschappij. Ze kunnen faciliteren in huisvesting en zoeken een passende baan voor je. Dat is goed om te zien:: je hebt weer werk, inkomen en een plek om te kunnen slapen. Je kunt er zelfs je zoontje weer ontvangen. Dit is een win-win situatie voor iedereen. Gustaaf heeft er een gemotiveerde werknemer bij, de maatschappelijke kosten voor de gemeente Eindhoven dalen en je hebt weer perspectief.’

Hier doen we het voor.