Nieuws

Thijs

Aan het woord: Thijs

De eerste nieuwsbrief van Springplank is een feit. Hier ben ik enorm trots op. We gaan jullie laten zien wat ‘werk als katalysator’ voor iedereen inhoud. Het is niet enkel en alleen het hebben van werk. Het is de combinatie van werk, huisvesting, stabiliteit en daarnaast ook nog wat te doen hebben.

Al deze thema’s komen prachtig aan bod, maar vooral ook het ‘gewoon zijn’. Dit, omdat we dat zijn met al onze stakeholders zoals St. Trudo, werkgevers, gemeenten en – wellicht het belangrijkst – onze kandidaten. Kandidaten zoals Arno. In deze nieuwsbrief leest u bijvoorbeeld over hoe hij na een aantal weken weer rust heeft en zijn zoontje van 7 weer kan ontvangen. Supermooi om te lezen, want: ook dat is werk als katalysator voor mij. Erg bijzonder dat Arno zijn verhaal heeft durven te vertellen. Dank je wel Arno!

Tevens gaan we de komende weken met Springplank ontzettend mooie zaken oppakken. We zullen meer mensen ondersteunen en de samenwerking met st. Trudo BK wordt geïntensiveerd. Dit levert een flinke besparing op, dit vertaalt zich uiteraard door naar onze stakeholders. De tijd en energie die werkgevers (partners) geven aan onze kandidaten is uitzonderlijk te noemen. Men is – ook als het even wat moeilijker wordt – enorm betrokken. Hier verbaas ik me dagelijks over.

Daarom zijn we, met elkaar, flink aan de slag gegaan om een investeringsfonds in te richten voor werkgevers, zodat ze meer mogelijkheden hebben om onze kandidaten een échte kans aan te bieden. Zoals bij Best Image, waar Ahmed een serieuze kans krijgt (hierover later meer). Toch zou ik willen dat we méér konden inrichten en het Best Image makkelijker konden maken om écht te investeren in Ahmed. Hopelijk kunnen we in onze volgende editie hier meer over vertellen. De gesprekken met de gemeente zijn er en ik ben er enorm enthousiast over.

Doordat we snel kunnen schakelen zijn we ook meer in aan het zetten op sociale basis. Hoe kunnen we sneller kandidaten gewoon weer laten meedoen en zijn wij minimaal ondersteund bezig? Dit kan en gaan we bewijzen ook! Peter Verbeek is hier een prachtig voorbeeld van, kandidaten hebben zich zelf aangemeld en willen zelf mee doen om vitaler te worden, dit voelt als een bevestiging. Je leest hier meer over verderop in de nieuwsbrief.

Verder wil ik Renate Richters en Staf Depla erg bedanken dat ze mee hebben willen werken aan deze eerste editie. Ik ben blij dat we hen ook hebben kunnen laten zien welke resultaten we allen bereiken door in werk als katalysator te geloven.

Veel leesplezier!

Thijs.

Wie zijn eigenlijk de medewerkers van Springplank die zich iedere dag vol overgave inzetten, om mensen zonder werk of woning weer perspectief te bieden? In iedere nieuwsbrief stellen we een medewerker aan u voor. Deze keer Michelle (23 jaar),  tweeëneenhalf jaar in dienst bij Springplank.   

Na mijn studie Sociaal Cultureel Werk ben ik bij Springplank terecht gekomen. In eerste instantie om meer ervaring op te doen, maar het werd al snel duidelijk dat ik bij Springplank kon blijven. Als medewerker van de backoffice heb ik het erg naar mijn zin. In deze periode heb ik veel geleerd en zie ik de mooie stappen die we samen maken.

De diversiteit en dynamiek op de werkvloer maakt het dat ik elke dag met plezier bezig ben. Omdat ik op kantoor werk, krijg ik bijna alles mee wat er binnen het bedrijf gebeurt. Ik heb intensief contact met partners, kandidaten, werkgevers en ons begeleidingsteam. Ondanks dat ik niet in de uitvoering van de trajecten werk voel ik me toch erg betrokken bij de kandidaten en collega’s en zijn we met zijn allen gemotiveerd om mensen verder te helpen, de lijntjes zijn kort en we houden elkaar op de hoogte. Waar ik blij van word? Er voor zorgen dat alle collega’s hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren, zodat we zoveel mogelijk mensen een stapje verder kunnen helpen in hun leven!

Partner aan het woord: Best image

In Partnertijd laten we onze partner-bedrijven aan het woord. Deze keer: Andre Egelmeers van Best image. Een zeer gewaardeerd partner van Springplank waar we al enkele jaren zeer plezierig en effectief mee samenwerken.

Dagelijks proberen wij vanaf onze nieuwe locatie op de hurk met onze plusminus vijftien collega’s alle werkzaamheden op het gebied van in en outdoor reclame zo mooi mogelijk uit te voeren.Op vrijdagen pakken we een biertje en sluiten we de week gezellig af. Iets wat voor ons zeer belangrijk is. Onze filosofie is namelijk: we doen het samen.

Sinds augustus 2016 zijn Marco en ik volledig eigenaar van Best image. Na jaren plezierig samen te hebben gewerkt met Marco’s vader, hebben we het bedrijf overgenomen.

Zoals dat vaak gaat na een overname willen we - als nieuwe generatie - het anders gaan aanpakken.

Dagelijks hebben we het over marges, rendement en toekomst.  Natuurlijk is er soms ook ruimte voor persoonlijke ambities en dromen.

Een gezamenlijke ambitie is om een steentje bij te dragen aan de wereld om ons heen. Het liefst in onze direct leefomgeving. Zodoende zijn we in aanraking gekomen met Springplank. Hierdoor werkt Ahmed sinds een paar weken bij ons bedrijf. Het verhaal van Ahmed is aangrijpend. Na een heftige jeugd – waarin niets vanzelfsprekend was – heeft hij nu de ijzeren ambitie om iets van z’n leven te maken. Samen met z’n vriendin is hij dan ook een mooi bestaan aan het opbouwen. De laatste stap was het vinden van een baan.

Ahmed geeft ons veel voldoening en dankbaarheid. Tevens is Ahmed enorm gemotiveerd en leergierig. Vanaf het eerste kennismakinggesprek voelde het voor ons heel goed. Ahmed heeft niet de diploma’s die al de andere collega’s wel hebben. Het is voor ons (en Ahmed) een uitdaging om hem de kennis en vaardigheden bij te brengen die andere collega’s hebben. Dit zullen we op alle manieren gaan proberen te realiseren.

Het voelt enorm goed en we vinden het oprecht mooi dat we deze stap hebben kunnen maken.

Wat de toekomst brengt zullen we moeten afwachten maar so far so good!

Voor iedereen die nog twijfelt…. gewoon doen!

Om u een indruk te geven van onze dienstverlening en welke impact dat op mensen, maatschappij en gemeentes heeft, gaan wij de komende tijd enkele verhalen met u delen. Hieronder kunt u het aangrijpende interview met Arno de Jong en Wethouder Renate Richters lezen.

 Arno (48 jaar) is onlangs in contact gekomen met Springplank en heeft een zoontje van 7 jaar.

Arno de Jong

Zo’n twee jaar geleden ben ik gescheiden van mijn vrouw. Dat is eigenlijk het moment dat alle problemen zijn ontstaan. Het verdriet van de scheiding had een grotere impact dan ik had kunnen voorzien. Hierdoor ging ik meer bier drinken en kwam afspraken niet na. Dit is natuurlijk aan mezelf te wijten. Momenteel heb ik een nieuwe vriendin waar ik veel steun aan heb én is er goed contact met mijn ex.

 Vlak na de scheiding heb ik een oude caravan gehuurd en zat ik in bewindvoering. Toen had ik mijn baan als beveiliger nog, maar door de combinatie van problemen ben ik alles verloren en dakloos geworden. Oók mag ik het vak als beveiliger niet meer uitvoeren.

Als ik erop terug kijk zijn na de scheiding de serieuze problemen begonnen. Had ik een belastingschuld van 3500 euro maar kunnen betalen… dan was het nooit zover gekomen. Van sommige zaken wist ik gewoonweg te weinig af. Ik had bijvoorbeeld een uitkering en was ziek gemeld, blijkbaar moet je je weer beter melden, maar aan een ander loket. Dit wist ik niet! Hierdoor stopte mijn uitkering en heb ik het allemaal laten lopen.

Momenteel gaat het weer beter met me. Ik ben aan het werk én van de straat af. Via Springplank040 kon ik aan de slag bij Gustaaf onderdeel van de T&G Groep in Geldrop en woon sinds vorige week op de Bellefroidlaan.

Voordat ik een woning toegewezen kreeg ben ik eerst vanuit de nachtopvang alvast gestart bij FC Eindhoven en Stadsakkers om in ieder geval bezig te zijn. Daarna ben ik vrij vlug al begonnen bij Gustaaf in Geldrop als plantsoenmedewerker.  Dit was zwaar, maar wel beter voor mij.  In de tuin werken was eigenlijk al een hobby van me, dus heb nu van mijn hobby mijn werk gemaakt.

Mijn verblijf op de nachtopvang was zwaar. Je komt in een neerwaartse spiraal en gaat mee doen met de rest. De hele dag verveel je je. Dus ja wat deden we dan? Bier drinken. Toch wilde ik dit doorbreken en weer een goede vader voor mijn zoontje kunnen zijn. Het was fijn dat ik snel aan de slag kon, maar vanuit de nachtopvang was het behoorlijk lastig om vol te houden. Het is me wel gelukt!

Na vijf weken ben ik op de Bellefroidlaan gaan wonen. Het fijne is dat ik nu ook weer mijn zoontje kan ontvangen. Met Pasen heeft hij hier voor het eerst geslapen en hebben we samen paaseieren gezocht. Het is prima hier en ben erg blij. Ik had nooit van deze mogelijkheid gehoord en ben uiteindelijk erg gelukkig dat ik deze kans heb gekregen, anders was het erg moeilijk geweest voor mij.

Ik vond het erg onduidelijk waar iemand zonder werk of woning zich moet melden. Met de informatie en ervaring van nu zou ik wensen dat het makkelijker is voor iemand zonder woning of werk om bij Springplank terecht te komen.

 

Renate Richters

Renate Richters (GroenLinks) is wethouder zorg, welzijn en armoedebestrijding. Ze voelt als wethouder een speciale betrokkenheid bij mensen in kwetsbare situaties in de samenleving: ‘Mensen die door omstandigheden tijdelijk of langdurig ondersteuning nodig hebben, verdienen speciale en persoonlijke aandacht. Hen in staat stellen om de regie over hun leven te laten hervinden of te behouden, geldt als een van mijn belangrijkste drijfveren.’ 

‘Jeetje, wat een heftig verhaal. Mooi om te zien dat je enkele belangrijke stappen hebt gezet, het is niet niets. Ik zie dat Springplank  flinke eisen aan je stelt. Ze willen dat je weer mee doet in de maatschappij. Het is knap dat je die keuzes hebt durven maken.’

‘Het is wel erg om te horen dat je door – onder meer - een rekening zo ontzettend in de problemen komt. Dit moetenecht veranderen. Nu kun je je werk als beveiliger niet meer uitvoeren, ben je dakloos geraakt en ga zo maar door. De gemeente is bezig om te zorgen dat we eerder zullen negatieve spiralen herkennen en doorbreken. ‘

‘Wat ik verder begrijp is dat je al tijdens de nachtopvang bezig bent gegaan voor jezelf en je zoontje. Hierdoor heb je kansen voor jezelf mogelijk gemaakt. Wat ik ook leer van jouw verhaal is dat we er voor moeten zorgen dat de juiste informatie sneller bij de juiste personen terecht komt. Want, als je gemotiveerd bent dan moeten we snel zorgen dat je in actie kunt komen, anders verlies je je motivatie. Hierin ben je natuurlijk erg afhankelijk van allerhande instanties.’

‘Ik vind het mooi dat Springplank040 je direct weer mee laat doen in de maatschappij. Ze kunnen faciliteren in huisvesting en zoeken een passende baan voor je. Dat is goed om te zien:: je hebt weer werk, inkomen en een plek om te kunnen slapen. Je kunt er zelfs  je zoontje weer ontvangen. Dit is een win-win situatie voor iedereen. Gustaaf heeft er een gemotiveerde werknemer bij, de maatschappelijke kosten voor de gemeente Eindhoven dalen en je hebt weer perspectief.’

Hier doen we het voor.

Meer artikelen...