De 82-jarige buurvrouw van een nieuwe woonplek voor daklozen in Eindhoven moet bouwvakkers toegang bieden tot haar huis en tuin voor een maandenlange verbouwing. Met die uitspraak van de rechter heeft de gemeente (voorlopig) de laatste horde genomen en kan de aannemer in principe aan de slag.


Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

Eindhoven, 19-9-2024

Net als heel veel buurtgenoten ziet de 82-jarige vrouw de komst van negentien voormalig daklozen in het oude buurthuis de Zuidwester in stadsdeel Stratum niet zitten. En omdat haar geliefde en geordende tuin een rommelige bouwplaats dreigt te worden, weigerde ze slopers en bouwers toe te laten. Om toch toegang af te dwingen, spande de gemeente Eindhoven een kort geding aan tegen de buurvrouw.

Argumenten van de vrouw overtuigden de rechtbank in Den Bosch niet. Dat haar planten sneuvelen als de hoge muur in haar tuin plaatsmaakt voor een nóg hogere muur, heeft ze zelf geriskeerd. ‘Het is een eigen keuze geweest om begroeiing te plaatsen tegen een muur die niet van haar is’, oordeelt de rechter.

De verbouwing gaat ongeveer jaar duren en circa een half jaar lang staat er een steiger in de tuin van de Eindhovense. De gemeente moet de hinder tot een absoluut minimum beperken. Maar de vrouw (en met haar ook de rest van de buurt) moet zich eventuele hinder en overlast ‘laten welgevallen’, staat in de uitspraak.

Dat er nog diverse procedures lopen tegen de vergunningen voor sloop en herbouw, speelt ook geen doorslaggevende rol. ‘De voor de bouwplannen benodigde vergunningen zijn afgegeven en de gemeente mag op basis daarvan aan de slag.’

Opvangorganisatie Springplank040 gaat het voormalige buurthuis na de ingrijpende verbouwing en uitbreiding huren. De gemeente liet gisteren weten dat de aannemer op 30 september gaat beginnen met de werkzaamheden.

Omwonenden wantrouwen onder andere de belofte dat er geen daklozen komen die kampen met zware problemen zoals verslaving of psychische problemen. Springplank040 zegt dat er mensen komen die met ambulante begeleiding zelfstandig kunnen wonen. Ze wonen daar een jaar of twee tot ze een huurhuis krijgen via een woningcorporatie.