Eindhoven gaat door met de bed-bad-brood-regeling voor ongedocumenteerde vluchtelingen, ook al stopt Den Haag met de financiering daarvan. “Het goed dat je deze mensen blijft helpen.”

Silvester Klaasman 9-9-2024 Studio040

Het stopzetten van de regeling was bij het aantreden van het nieuwe kabinet al één van de angsten, zo zegt Springplank-directeur Thijs Eradus. “Het is iets dat we konden zien aankomen.”

Springplank is één van de stichtingen in Eindhoven die te maken heeft met ongedocumenteerde vluchtelingen. “Met Springplank bieden we Vluchtelingen in de Knel vijf bedden aan. Via die stichting komen er dan mensen op die bedden terecht”, zegt Eradus.

“Het gaat dan vooral om vluchtelingen van wie de asielprocedure is afgelopen en die geen verblijfsvergunning hebben gekregen, maar die wel een kansrijke rechtszaak hebben lopen.” Het zijn vooral de mannen die via Springplank worden opgevangen.

Trudo

Woningcorporatie Trudo biedt daarnaast 3 a 4 woningen beschikbaar voor de meer kwetsbare mensen, dikwijls vrouwen met kinderen, zo bevestigt de woningcorporatie. “Het gaat om inwoning voor de meer schrijnende gevallen”, zegt bestuurder Edwin Jansen. “Die woningen worden verhuurd aan Vluchtelingen in de Knel die zorgen voor de inwoning. Verhoudingsgewijs kunnen we ook niet meer woningen ter beschikking stellen, als je ziet hoe groot de vraag naar sociale huurwoningen is”, voegt Jansen daaraan toe.

Thijs Eradus is in ieder geval blij dat Eindhoven door gaat met de regeling. “Waar ik huiverig voor ben is dat het geld er bij een andere post voor de daklozenopvang wordt afgetrokken, maar dat is afwachten. Over het algemeen is het goed dat je deze mensen blijft helpen.”

Van de radar

Het gaat namelijk om een kwetsbare doelgroep, die alleen maar slechter af is op het moment dat ze ook bij de instanties van de radar verdwijngen. “Als die mensen buiten beeld raken krijg je alleen maar meer overlast. Dan belanden die mensen in de criminaliteit, in de mensenhandel, ze kunnen nergens anders heen namelijk. Het stopzetten van die regeling betekent namelijk niet dat die mensen ineens terug naar hun land van herkomst gaan. Dat gebeurt gewoon niet”, aldus Eradus.

Kosten

Hoeveel geld het gemeente Eindhoven gaat kosten om de bed-bad-broodregeling zelf te betalen is niet duidelijk. Volgens betrouwbare bronnen zou het gaan om een bedrag van 3 tot 4 miljoen euro.