Nieuws

Drents dorp vitaal

Vitale burgers door sociale participatie.  
Vanaf januari 2017 zijn in de Eindhovense wijk Drents Dorp bewoners met elkaar aan de slag om samen te werken aan een gezondere leefstijl. Door meer te bewegen, gezonder te eten en te leren ontspannen werken ze aan het doel om burgers in de wijk vitaler te maken. De aanleiding hiervoor: een onderzoek van de gemeente waaruit bleek dat de gezondheid van burgers te wensen overlaat. Samen met stichting Circulo, een stichting die zich inzet voor (sociale) participatie van alle bewoners, zijn de bewoners op zoek gegaan naar mogelijkheden om een gezondere leefstijl aan te meten.

Drents Dorp, kleine stappen; grote resultaten.  
Carina Verhulst, wijkbewoonster en oprichter van stichting Circulo, heeft samen met mij (Peter Verbeek) het Drents Dorp Vitaal gestart. Een traject zonder subsidie, waarin de deelnemers in kleine haalbare stappen een gezondere leefstijl wordt aangeleerd. Er zijn door ons drie hoofdthema’s geformuleerd: bewegen, gezonde voeding en minder stress. De bewoners bepalen daarna zelf op welk thema zij concreet hun stappen gaan maken. De kern is succes. Omdat men merkt dat het behalen van kleine stapjes daadwerkelijk lukt, neemt ook de zelfwaardering en dus ook de zelfzorg toe.

Springplank.  
Bovenstaande werkwijze sluit naadloos aan bij de visie van Springplank. We hadden al langere tijd contact met Thijs, om te bepalen of ook de kandidaten van Springplank kunnen worden geholpen met een gezondere leefstijl. Kandidaten van Springplank wordt namelijk geleerd om weer zelfredzaam te worden. Een goede gezondheid en levensstijl zijn dan onmisbaar.

Als pilot doen op dit moment een aantal kandidaten van Springplank mee met het traject Drents Dorp Vitaal. De resultaten zijn tot op heden zeer bemoedigend. Daarom kijken we – samen met Springplank – naar de mogelijkheid om “Eindhoven Vitaal” op te richten. Het doel is om als een soort ‘gezondheidsvlek’ over Eindhoven te verspreiden