Nieuws

Partnertijd

In Partnertijd laten we onze partner-bedrijven aan het woord. Deze keer: Cas de Haan van het bedrijf Caspar de Haan en Frans Brouwers van Moonen onderhoud & renovatie in ’s-Hertogenbosch (onderdeel van Caspar de Haan). Zeer gewaardeerde partner(s) van Springplank.

Thijs:
We werken al enkele jaren vrij intensief en succesvol samen, kunnen jullie eens uitleggen waarom jullie voor Springplank hebben gekozen.

Frans:
Een tijdje geleden hebben we een hernieuwde strategie geschreven voor onze onderneming. Een belangrijk onderdeel hierin was het sociale aspect. We willen graag een sociaal betrokken organisatie zijn die iets terug doet voor de directe omgeving. Vanuit die strategie zijn we dingen gaan concretiseren. Zo was al snel duidelijk dat we mensen van allerlei verschillende doelgroepen willen helpen. We werken samen met leerlingen van vakopleidingen, mensen uit de Wajong en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En met Springplank maken we het plaatje qua sociaal ondernemerschap helemaal rond.

Cas:
Vergeet ook niet de goede screening die Springplank verzorgt aan zowel de klant als kandidaat zijde. Dit is voor ons een enorme toegevoegde waarde. Zeker naarmate we meer en meer kandidaten toevoegen aan ons team is de kwaliteit van screening enorm belangrijk. Je wilt er gewoon zeker van zijn dat zowel de kandidaat – maar zeker ook wij – de juiste verwachtingen hebben. Dan is het belangrijk om op je samenwerkingspartner te kunnen bouwen.

Frans:
Het is dan goed om te merken dat Springplank écht betrokken blijft de kandidaten. Ze staan altijd voor hen klaar. Overigens, dit doen ze zowel aan de klant als kandidaat zijde. De begeleiders van Springplank zijn echt zeer begaan en geven om de kandidaten. Dat is mooi om te zien.

Thijs:
Nou dat is goed dat je dit aangeeft Frans, want dit is tegelijkertijd één van onze grootste valkuilen. Bij Springplank zijn we van oorsprong allemaal hulpverleners, opgeleid om mensen te redden. Alleen we moeten niet uit oog verliezen dat het bedrijf een goede medewerker wilt en dat wij mensen willen helpen. Dus voor ons is de uitdaging om daar een goede balans in te vinden.

“Bruggenbouwers door groots te denken maar klein te doen.”

Cas:
Ik denk dat jullie die balans wel hebben gevonden. Jullie slaan een brug tussen bedrijf en kandidaat en de begeleiders zorgen ervoor dat de kandidaat en werkgever goed bij elkaar komen en dat er wederzijds begrip ontstaat. Jullie zijn bruggenbouwers door groots te denken maar klein te doen.
Juist ook in situaties die tot uitdagingen kunnen leiden moet je elkaars situatie begrijpen.

Thijs:
Dat ben ik volkomen met jullie eens. Een goed voorbeeld was toen we laatst een uitdaging hadden met een kandidaat. In dat specifieke geval hadden we wellicht eerder kunnen schakelen. We komen er op een bepaald moment achter dat we te hoog hadden ingeschat wat die persoon aankan. En dan is het belangrijk dat we met elkaar in overleg gaan zodat uiteindelijk die persoon wel bij jullie aan het werk kan blijven, eventueel op een ander niveau. En ik vind dat jullie dat heel goed doen, met ons praten over de mogelijkheden. Want uiteindelijk is het voor ons, maar ook voor jullie, goed als iemand echt langdurig uitstroomt. Of zie ik dat verkeerd?

Frans:
Nee, zeker niet. Als ondernemer haal ik heel veel voldoening uit het feit dat we mensen kunnen helpen. Kijk je kunt ook geld aan een goed doel doneren, maar uiteindelijk ben ik trots op ons bedrijf wanneer ik kandidaten hier zie rondlopen, hen zie groeien en – ook niet onbelangrijk – het naar hun zin zie hebben