“Ik was erg destructief met mezelf bezig.” verteld JP, een van de kandidaten, maar ook collega van Springplank. “De hele dag had ik een gespannen en onrustig gevoel en had last van veel negatieve gedachten. Ik had het gevoel dat er geen oplossing was en het niet meer goed zou komen. Op een gegeven moment ging ik de post negeren, want als ik het niet opende dan waren mijn financiële problemen er ook even niet.” 

Wat was het kantelpunt? 

“Ik ben niet goed in hulp vragen, want vaak deed ik dit pas als de nood al te hoog was. Dit komt ook wel door een stukje schaamte. Ik stuitte op veel onbegrip over mijn situatie en daar kunnen mensen ook niets aan doen, maar ik werd er wel gereserveerder van en mijn kringetje werd kleiner dan het al was. Toch heb ik een lange tijd in mijn eigen netwerk kunnen verblijven, maar na 4 jaar was het toch tijd om aan de bel te trekken en heb ik bij Springplank aangeklopt. In het begin was het heel eng. Ik heb toen één nacht in de winternood opvang moeten slapen en dit was echt een ‘eye-opener’ voor mij en heb tegen mezelf gezegd: Dit nooit meer! Ik was gemotiveerd om er iets van te maken en zelf stappen te gaan zetten.” 

Uiteindelijk is het vragen om hulp dus best meegevallen? 

“Ik had geluk dat ik zo snel terecht kon in een traject van Springplank. Ik werd aan de slag gezet om zelf dingen te gaan regelen en door dingen aan te pakken merkte ik al snel dat mijn angst afnam. Als je dingen meteen doet, valt het wel mee en ik kwam weer steeds beter in mijn vel te zitten. Daar ben ik begonnen met vrijwilligerswerk in een bejaarden te huis en kreeg ik weer een ritme.” 

En nu werk je zelf bij Springplank! 

“In juni kwam een begeleider met werk bij een van de Oekraïne opvanglocaties van Springplank en dit was de beste beslissing ooit! Het is een leuk bedrijf met leuke collega’s waar mijn kwaliteiten weer meetellen en gewaardeerd worden. Ik ben weer bezig met het opbouwen van een toekomst.” 

Wat zijn je toekomstplannen? 

“Met mijn ervaring zou ik graag andere mensen die in deze situatie terecht komen willen helpen. Van jongs af aan was het helpen van anderen al iets wat ik graag doe en dat heb ik nu weer ontdekt. Ik wil ze allemaal de boodschap geven dat je er met de juiste hulp en ervaring altijd uit kunt komen.”