Wanneer iemand zich bij stichting Springplank aanmeldt met een hulpvraag wordt hij/zij verder geholpen door een van onze begeleiders, maar wat doen zij nu eigenlijk? Dat legt Jip ons uit!  

“Begeleider zijn houdt in dat je iemand ondersteund en faciliteert in zijn/haar hulpvraag. Hierbij komen onderwerpen als werk, wonen, financiën en sociale omstandigheden vaak aan bod. Het idee als begeleider is het sturen naar zelfredzaamheid, waardoor de kandidaat zelfstandig het probleem aan kan pakken en weer het juiste pad kan gaan bewandelen. Ik zeg graag: ‘Iemand geen vis geven, maar juist leren vissen’ dat doe ik als begeleider.” Aldus Jip. “Bijna iedereen die bij Springplank komt heeft te laat aan de bel getrokken, durfde de hulpvraag niet te stellen, wilde het zelf oplossen. Dit lukte alleen niet en hier komt dan vaak een hoop schaamte bij kijken die vervolgens in de weg staat. Wij als begeleiders proberen dat gedrag te veranderen door dingen in te laten zien. Door te laten zien dat het ook anders kan en we elkaar juist nodig hebben in deze wereld. Het is belangrijk om mensen inzicht te geven, steuntje in de rug, zodat ze een stap vooruit kunnen zetten i.p.v. achteruit. Het is soms een harde wereld waarin soms te weinig interesse wordt getoond in de ander, maar we zouden juist goed voor elkaar moeten zorgen.”  

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt als begeleider? 

“Wanneer iemand weer een twinkeling in de ogen heeft wanneer diegene zelf weer iets heeft bereikt, dat vind ik het mooiste aan mijn werk, dat je iemand dat weer kunt geven. Ook vind ik het tof als iemands netwerk weer is hersteld en zelf dingen voor elkaar krijgt.” verteld Jip. “Ik zou willen dat mijn werk eigenlijk niet belangrijk zou zijn, want dan zouden we goed voor elkaar zorgen.”.  

Heb jij nog meer vragen na het lezen dan dit blogje? Neem gerust contact met ons op via onze site: Contact opnemen