Interview met Boaz van der Hoek, geboren op 7 juni 1996, woonachtig in Eindhoven.
Toen Boaz nog jong was kampte hij al met verslavingsproblemen. Dit begon op de middelbare school met een verslaving aan gamen en achteraf bleek dit het begin van zijn gevoeligheid voor verslavingen. Hij ging van het vwo terug naar de havo, zodat er meer tijd overbleef voor het gamen. In de periode dat Boaz 16 werd, was het is Nederland nog legaal om alcohol te drinken. Ook hier bleek hij erg gevoelig voor en dat liep snel uit de hand, maar nog niet op problematisch niveau.
Op zijn 19e studeerde hij toegepaste psychologie, woonde samen met een vriend en kwam hij voor het eerst in aanraking met wiet. Dit ging van een “hijsje hier en daar” naar twee á drie gram per dag binnen dezelfde maand. Boaz ging steeds minder naar school toe en bleef hele dagen thuis om te blowen en gamen. Wonder boven wonder behaalde hij zijn propedeuse cum laude, maar in leerjaar 2 stopte hij per direct met school door het ervaren van een paniekaanval op school. Nadat Boaz was gestopt met de studie is hij ingetrokken bij zijn zus, vanuit hier werkte hij bij verschillende horeca gelegenheden. Door de onregelmatige en laten werktijden werden zijn verslavingen niet minder en is toen hij 22 jaar oud was naar een afkickkliniek gegaan in Zuid-Afrika voor twee maanden. Ook hier kreeg Boaz weer een paniek aanval vertelde hij en dát heeft hem voor een langere tijd belemmerd. Hij erkende niet dat hij überhaupt snel verslaafd raakte aan dingen en na vijf maanden clean te zijn geweest viel Boaz weer terug. Hij dronk stiekem, verkocht spullen om wiet te kunnen kopen en had uiteindelijk niets meer dan een computer, een tafel en een stoel in zijn woning staan.
Hij wilde veranderingen gaan maken in zijn leven en maakte een vwo wiskunde test, waarmee ik mét zijn propedeuse heeft aangeklopt bij de Radboud Universiteit. Hij werd zelfs uitgenodigd om daar te komen studeren, maar doordat zijn verslaving de overhand nam is dat nooit gebeurd. Hierop volgde dat het jaarcontract van zijn huurwoning eindigde en hij de huur niet meer kon betalen. Dit was het moment waarop hij volledig dakloos werd en zelfstandig zonder familie of vrienden op straat kwam te staan.
“Van je verslaving af komen lukt echt alleen als je het zelf wil. En zolang mensen je blijven helpen maak je er wel misbruik van.”
Boaz vertelde dat hij een maand bij een van zijn vrienden heeft kunnen verblijven, maar hij was nog steeds thuisloos. Het was geen optie voor een langere tijd en belande voor een paar dagen op straat. “Toen ben ik voor de eerste keer zwerver geweest.” De mogelijkheid tot overnachten bij opvang “Het Eindje” op de Mathildelaan was een uitkomst voor hem. Op het moment dat hij dakloos werd was het moeilijk om helder te denken en oplossingen te bedenken. Er zijn natuurlijk mensen die je kunnen helpen, maar op dit soort momenten voel je je alleen en hulpeloos.
Met moeilijke gedachten in zijn hoofd belde hij Springplank op en ging naar het “Eindje” toe, de opvanglocatie aan de Mathildelaan. Na vijf dagen kon hij terecht op de Bellefroidlaan in Eindhoven waar hij een aantal maanden heeft gewoond. Hij kon het ontzettend goed vinden met de begeleiders daar die hem heel erg hebben geholpen. “Ze hebben me écht gemotiveerd en hebben mijn leven gered.”
Op een moment werd Michelle zijn begeleider en je merkt goed hoe dankbaar hij voor haar is. “Een fantastisch mens die mij altijd in mijn waarde heeft gelaten”. Boaz heeft altijd in de horeca gewerkt en had hier veel ervaring in. Daarom mocht hij bij de voormalige centrale inloop aan de Visserstraat gaan werken als kok! Hier leerde hij Thomas kennen die zelf als ex-verslaafde aan de slag is gegaan en binnen Springplank er bovenop is gekomen. “Thomas staat voor mij op nummer één.” Voor Boaz is Thomas een groot voorbeeld geworden. Na een tijd op de Visserstraat te hebben gewerkt, kreeg Boaz een tijdelijke woonplek van Springplank in een groepspand op Strijp-S. Waarna hij is gestart bij een afkickkliniek om zijn leven om te gooien en op de juiste weg te blijven. Hij spreekt ambitieus over het opnieuw beginnen aan een studie in Psychologie op de universiteit. “Uiteindelijk wil ik dit gaan combineren met een counselor/ervaringsdeskundige opleiding om zelf als psycholoog/counselor te gaan werken in de verslavingszorg.”
Wat zou je meegeven aan lezers?
“Ik denk dat het belangrijkste is dat je echt eerlijk bent naar jezelf. Heb je echt een probleem zoals verslaving of andere mentale dingen, ben daar eerlijk in. Behalve dat wil ik meegeven dat je écht niet alles alleen aan kunt. Je hebt andere nodig voor hulp en luister dan ook naar ze.”
“Je kunt pas genieten van de zon als je leert dansen in de regen.”
Wanneer Boaz zijn traject zoals nu de goede kant op blijft gaan is hij van plan om alle verbroken contacten met vrienden en familie weer te herstellen.