“Ik zou zo graag een écht reëel beeld van Stadsatelier 56 in Eindhoven willen laten zien.” 

Wat gebeurt er eigenlijk bij Stadsatelier 56, en wat zijn de activiteiten die hier plaatsvinden? Die vragen en meer hebben we aan Jasper en Ron, werkzaam bij Stadsatelier 56, gesteld: 

 “Bij Stadsatelier 56 draait het voornamelijk om vrije invulling en ontdekken waar de kandidaat of de betrokken persoon zich prettig bij voelt. We beginnen met een gesprek om te ontdekken waar de passies en interesses van de persoon liggen. Ook kijken we naar de belastbaarheid van de persoon. Het eerste stapje is vaak het socialiseren en contact maken met de buurt. En als iemand daarvanuit wil uitbreiden, bieden wij externe activiteiten aan in samenwerking met andere organisaties.  

 Een voorbeeld hiervan is de Kusjesfabriek, een soort kledinglijn waar we met verschillende partijen samenwerken. Hier kunnen we kandidaten meenemen om ze in contact te brengen met andere organisaties en ze een verantwoordelijke rol te laten innemen. Ook organiseren we workshops, zowel intern als op externe locaties. Dit geeft kandidaten de kans om te ontdekken waar hun creatieve interesses liggen en om anderen iets te leren. We streven ernaar om de kandidaten stapsgewijs steeds meer verantwoordelijkheid te laten nemen.” 

 Een kunstige ontmoetingsplek 

“Het begon jaren geleden met Ron, die vanuit zijn activiteiten begon te schilderen. Langzaam groeide dit uit tot een daginvullingsplek. Op een gegeven moment stapte hij over naar Springplank en zo ontstond uiteindelijk Stadsatelier 56. In eerste instantie probeerde hij iets vergelijkbaars op te zetten op de Vissersstraat. Sinds juni zijn we nu op deze locatie in de Vierlander bezig om hetzelfde doel na te streven. Ron en ik zijn beide sociaal ingestelde mensen die graag iets met kunst willen doen en met mensen willen werken. Dat proberen we op deze manier vorm te geven.” 

 “Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor zorgen dat deze plek toegankelijk is en dat mensen zich hier veilig en vrij kunnen voelen. Daarnaast probeer ik de capaciteiten en interesses van de betrokkenen te achterhalen en hen daarin te begeleiden. Ook leg ik contacten met andere organisaties en bedrijven om de kandidaten de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Het is belangrijk om een positief beeld te creëren van zowel Stadsatelier 56 als de betrokken mensen, en om eventuele vooroordelen te doorbreken.” 

 Ron voegt hier nog aan toe: ‘’We zijn een atelier voor iedereen in Eindhoven. Maar vooral eigenlijk, met als insteek, mensen uit de opvang. Want kunst en cultuur, dat redt mensen gewoon. Dus vandaar, dat zijn we hier eigenlijk aan het doen.” 

 56 als platform voor groei en hoop 

 “Als het hier rustig is, zoals nu, realiseer ik me hoe blij ik ben.’’ zegt Ron. ‘’Het geeft me voldoening te weten dat het atelier draait, zelfs als ik gewoon thuis zit. Het is fantastisch dat deze plek een podium biedt voor mensen om stappen te zetten, omhoog eigenlijk, naar een betere toekomst. Dat vind ik belangrijk. Ik merk dat het een kwestie is van loslaten, weggeven en mensen de eigen regie geven. Het is van henzelf. En als je kijkt naar projecten hier, het is niet echt één specifiek iets waar ik het meest trots op ben. Het gaat meer om de algemene groei en het positieve pad dat mensen inslaan dankzij dit atelier. Dat beschouw ik als een overwinning.’’