Tijdelijke oplossing
 
De daklozen die sinds jaar en dag worden opgevangen bij ’t Eindje aan de Mathildelaan in Eindhoven verhuizen in september naar het VDMA-terrein aan de Vestdijk. Ze blijven daar een maand of negen tot de verbouwing van ’t Eindje is afgerond.
 

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

Eindhoven 22-7-2024

De zoektocht naar een tijdelijke locatie voor de daklozen met zware problemen zoals verslaving en psychische problemen heeft langer geduurd dan gehoopt. De verbouwing van ’t Eindje kan dan ook pas later beginnen dan verwacht.

,,Het was een behoorlijke zoektocht en best even spannend”, zegt directeur Thijs Eradus van opvangorganisatie Springplank040. ,,Dit gaat om mensen met forse problemen die je niet zomaar ergens in het midden van een wijk opvang kunt aanbieden. Je wilt zo’n voorziening in het centrum hebben. We zijn heel blij dat er een locatie is gevonden.”

Hij noemt het ‘jammer’ en ‘vervelend’ dat niet eerder een oplossing is gevonden. Want de vergunning voor de verbouwing van ’t Eindje is definitief, de aanbesteding is afgerond en de aannemer staat in de startblokken. ,,We wilden eigenlijk in mei al beginnen met verbouwen.”

Het kantoorpand op het VDMA-terrein is gekozen omdat het eigendom is van de gemeente en niet ver van de huidige opvang is. ,,De bewoners blijven daarmee in hun vertrouwde omgeving in het centrum”, laat de gemeente weten.

De huur van de huidige gebruikers is opgezegd. Voordat 26 daklozen kunnen verhuizen, is er een kleine verbouwing nodig om de twee verdiepingen geschikt te maken voor bewoning.

De gemeente zegt dat er cameratoezicht komt op het binnenterrein en dat er elk moment van de dag beveiliging is. Er is bovendien een avondklok: bewoners moeten om 20.00 uur binnen zijn.

Vlakbij wonen in de Zusterflat vooral studenten. Voor directe buren, omwonenden en ondernemers worden op 3 juli informatiebijeenkomsten gehouden.

Het VDMA-terrein aan de Vestdijk (genoemd naar de oude autogarage Van der Meulen Ansems) wacht op herontwikkeling. Projectontwikkelaar Being heeft een plan met drie gedraaide woontorens, in totaal ruim zevenhonderd woningen, een stadsbos, kantoren en werkruimtes. De historisch waardevolle panden zoals de Zusterflat en oude luciferfabriek krijgen een nieuwe functie.

Being heeft zorgen geuit over de opvang van daklozen. Volgens de projectontwikkelaar staat de veiligheid en leefbaarheid in het gebied al onder druk. ,,Wij hebben onze bedenkingen maar uiteindelijk is de keuze aan de gemeente”, laat een woordvoerder weten.

Het VDMA-plan is goedgekeurd door de Raad van State en Being is van plan na de jaarwisseling te beginnen. Dat kan gewoon omdat de bouw in fases gebeurt.

In ’t Eindje blijven achttien woonplekken over voor daklozen. Springplank040 is nog op zoek naar ruimte voor de rest van de huidige groep en denkt die na de zomer te kunnen presenteren.