EINDHOVEN – Ruim vier jaar nadat voor het eerst over het plan werd gesproken, konden dak- en thuislozen maandagmiddag voor het eerst zelf met eigen ogen zien hoe de nieuwe centrale inloop en 24 uursopvang aan de Fuutlaan eruitziet.

,,Jeetje, dit is echt heel mooi. Hier wil ik wel naartoe, hoor”, roept Wally uit, als ze met een paar andere daklozen een rondleiding krijgt en zojuist een nieuwe eenpersoonskamer van binnen heeft gezien. ,,Laat mij hier maar even zitten, kan ik meteen lekker vrijwilligerswerk doen.” Wally (50) – met wandelschoenen en rugzak en rastavlechten die boven een zonneklep uitsteken – belandde twee maanden geleden op straat toen de ‘gewelddadige relatie’ met haar vriend werd beëindigd.

,,Daarna heb ik een tijdje in de opvang aan de Bellefroidlaan gezeten, maar dat is misgegaan”, vertelt ze. ,,Sindsdien verblijf ik in ’t Eindje aan de Mathildelaan, maar daar hoor ik echt niet thuis, al zeg ik het zelf. Dit ziet er veel beter uit.” Of ze ook daadwerkelijk in de Fuutlaan terechtkan, weet ze nog niet. ,,Maar ik hoop het wel.”
 
De centrale daklozeninloop en 24 uursvoorziening in de grondig verbouwde villa aan de Fuutlaan is er bepaald niet zonder slag of stoot gekomen. Het verzet vanuit het aangrenzende Villapark was en is nog steeds groot. ,,Maar bij een zoektocht naar een geschikte locatie hebben we alle opties bekeken en dat waren er in dit geval niet heel veel”, legde wethouder Samir Toub (GroenLinks) maandagmiddag tijdens een welkomstbijeenkomst voor de doelgroep uit.

‘Op momenten frustrerend’

,,Deze plek voldoet aan alle eisen en dat het toevallig tegen het Villapark aan ligt, doet daar niets aan af. Want ik vind: voor deze mensen moet er óók een plek zijn in onze stad.” De rechter bepaalde vorige maand dat de nieuwe inloop van opvangorganisatie Springplank 040 voorlopig gewoon open mag, in afwachting van een bodemprocedure die in september nog bij de rechtbank dient.

Want, zo oordeelde de rechter, op die manier kunnen de ervaringen die de komende maanden worden opgedaan, worden meegewogen in die bodemprocedure. Springplank-oprichter Thijs Eradus en directeur Geesje Liebregts hebben goede hoop dat het goedkomt. ,,Het was een ingewikkeld proces en op momenten ook echt frustrerend”, aldus Eradus.

,,Want wij zijn van de zorg, niet van procedures en regelgeving. We hadden het daarom ook liever gisteren al open gehad of nog liever vorig jaar, maar het is wat het is en daar moet je verder mee. En dat gaan we nu dus doen. Voor dit moment ben ik supertrots dat we eindelijk aan de slag kunnen.”

Adempauzeplek

Het voormalig kantoorgebouw wordt het centrale loket voor mensen in de stad en regio die dakloos raken. De meesten kunnen daar in ieder geval een paar nachten blijven in een van de 25 eenpersoonskamers of in de speciale ‘adempauzeplek’ voor mensen die een soort van afkoelingsperiode nodig hebben.

De nieuwe locatie vervangt de bestaande 24 uursopvang aan de Tongelresestraat en de opvang aan de Visserstraat. Als laatste nemen later deze maand ook medewerkers van de gemeente hun intrek in het pand. Het gaat om het zogeheten regieteam, de schulddienstverlening en inkomensspecialisten. In een apart paviljoentje zit een postkamer en iemand van burgerzaken. Daklozen die een hond hebben, kunnen die kwijt in een paar hokken achter een geluidswal.

Dinsdag 4 juni is de officiële opening voor direct betrokkenen en partners.