MARK WIJDEVEN (ED)

Verschillende gemeenten rond Eindhoven krijgen de komende jaren een eigen daklozenopvang. Veldhoven heeft de primeur. Daar opent in november aan de Provincialeweg een locatie met veertien bedden.

Dat kondigde opvangorganisatie Springplank040 gisteren aan. De opvang voor daklozen is regionaal georganiseerd. Springplank040 regelt die opvang voor in totaal vijftien gemeenten (niet in de Peelgemeenten).

Tot dusver zitten alle opvanglocaties in centrumgemeente Eindhoven. In totaal is in de stad plek voor circa 175 mensen. Dat betekent dat veel mensen uit de regio die dakloos raken naar Eindhoven trekken. Daar wil Springplank040 langzaam vanaf.

Lange wachtlijst

Vooralsnog is de nieuwe locatie in Veldhoven bestemd voor mensen die op een wachtlijst staan. Op dit moment zijn dat er circa honderd. ,,Wij zijn erg blij met de uitbreiding in Veldhoven. Onze opvang in Eindhoven zit vol en de wachtlijst is lang”, zegt directeur Thijs Eradus.

,,Voor mensen uit kleinere plaatsen is Eindhoven soms een schrikbeeld. In de meest ideale situatie kunnen we in de toekomst Veldhovenaren die door omstandigheden tijdelijk geen dak boven het hoofd hebben, ook in Veldhoven huisvesten. Het is voor mensen vaak goed om ze onderdak te bieden dicht bij hun eigen netwerk”, legt hij uit.

Springplank040 wil de komende anderhalf jaar locaties openen in Geldrop, Best, Valkenswaard, Son en Breugel, Cranendonck en mogelijk ook in Bergeijk of Eersel. Eradus benadrukt dat die opvanglocaties niet zo groot zullen zijn als in Veldhoven. ,,In Best zijn drie ├á vijf woonplekken bijvoorbeeld al genoeg”, zegt hij.

De opvangorganisatie huurt het pand aan de Provincialeweg in Veldhoven waar voorheen een massagepraktijk zat. Na een verbouwing komen in november de eerste mensen er wonen. Ze hebben relatief lichte problemen en worden op deze plek in maximaal twee jaar voorbereid op een zelfstandig leven in een eigen woonruimte. Ondernemers en omwonenden in de buurt zijn recent geïnformeerd.

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl