Eindhovense daklozen die nu nog buiten slapen, worden dringend verzocht om naar de winternoodopvang te gaan. Met deze temperaturen is het volgens opvangorganisatie Springplank040 levensgevaarlijk om in de vrieskou te blijven. Als mensen niet naar binnen willen, kan zelfs de politie worden ingeschakeld.

“Het is te hopen dat we genoeg capaciteit hebben, want er slapen nog een hoop mensen buiten”, zegt Thijs Eradus van Springplank040. De kans bestaat volgens hem dat daklozen onderkoeld raken, als zij met deze temperaturen in de buitenlucht slapen. “Gevoelstemperaturen van -10 of hoger zijn echt gevaarlijk. Dat is echt te koud om buiten te slapen. Dus hopelijk wil iedereen naar de opvang.”

Nu de reguliere opvanglocaties, volgens Eradus, zo goed als vol zitten, moeten ze dus naar de winternoodopvang in Meerhoven. Hier is plek voor 60 mensen en er kan zelfs nog worden opgeschaald naar 80. “Het is hopen dat we genoeg capaciteit hebben, want we weten dat nog tientallen daklozen buiten verblijven.”

Warme slaapplaats

Volgens Springplank040 is het niet drukker dan andere jaren. De komende dagen moet blijken of alle plaatsen in de winternoodopvang worden gevuld. “Er zijn ook daklozen die zelf een warme slaapplaats hebben geregeld. Zij hoeven dan niet naar de winternoodopvang”, aldus Eradus.