De tenten en chalets die de gemeente Eindhoven in Meerhoven laat bouwen voor tweehonderd asielzoekers, kunnen drie jaar blijven staan. Dat staat in de vergunning die donderdag is verleend voor de zogenoemde crisisnoodopvang.

In brieven die dinsdag in de buurt zijn verspreid, werd nog geen termijn genoemd. ,,We gaan er inderdaad van uit dat we er een paar jaar zitten”, bevestigt directeur Thijs Eradus van opvangorganisatie Springplank040 die door de gemeente is ingeschakeld. ,,Voor ons was dat in eerste instantie ook een verrassing. We rekenden op een paar maanden.”

Eradus benadrukt dat in het overleg met bewonersorganisaties maandagavond wel is gemeld dat de tijdelijke vluchtelingenopvang ‘jaren’ kan gaan duren. En hij zegt dat het voor de vluchtelingen ook een voordeel is als ze niet telkens hun spullen hoeven pakken. In afwachting van een verblijfsvergunning en een huis zitten asielzoekers gemiddeld ongeveer anderhalf jaar in de opvang.

Eindhoven grijpt terug op crisisnoodopvang omdat het onverwacht lang duurt tot er locaties zijn gevonden voor een permanent asielzoekerscentrum.

Als er plek is gevonden en ingericht, sluit de crisisnoodopvang.

Een gemeentewoordvoerder legt uit dat dat niet binnen een paar maanden is geregeld. ,,Maar we gaan er nu absoluut niet van uit dat deze opvang drie jaar openblijft”, voegt ze toe.

,,We weten het niet. Het is te onzeker. En met deze vergunning hebben we in ieder geval de tijd en hoeven we niet te verlengen.”

Deze week is begonnen met de bouw van de tenten en chalets voor de crisisnoodopvang achter de P+R en bij de winternoodopvang voor daklozen in Meerhoven. Het is de verwachting dat de bouw in de week voor carnaval klaar is, waarna de bewoners snel komen. Eindhoven heeft ten minste één locatie op het oog voor permanente opvang. Waar dat is, is niet bekend. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem legde afgelopen week uit dat het tijd kost om een locatie te verwerven, verbouwen en in te richten. ,,We zijn daar nog wel even druk mee. En zolang kunnen we niet meer wachten”, zei hij.

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl