Een pand vlak bij het spoor aan de Tongelresestraat in Eindhoven, dat tot voor kort fungeerde als opvang voor daklozen, gaat vanaf 1 augustus plek bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. In totaal ontstaat er ruimte voor circa vijftig Oekraïners.

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

Eindhoven, 5-7-2024

Het pand aan de Tongelresestraat 502 werd iets meer dan een jaar geleden in gebruik genomen als opvang voor mensen die dakloos waren geraakt. Maar de ruimte staat leeg sinds de opening van de nieuwe, centrale daklozeninloop aan de Fuutlaan een maand geleden. Opvangorganisatie Springplank040 huurt het pand aan de Tongelresestraat en kan binnenkort ook een nabijgelegen villa huren. Er waren plannen om beide panden (plus de tuin) in te zetten als woonruimte voor ex-daklozen maar zo ver is het nog niet. ,,Dat kost tijd en die hebben we dit jaar niet gehad”, legt directeur Thijs Eradus uit.

Als de oorlog in Oekraïense voortduurt, rekent hij er op dat er zeker tot volgend jaar vijftig vluchtelingen kunnen wonen. ,,Het is zo’n mooie, bijzondere, grote locatie waar we veel kanten mee op kunnen. Dit geeft ons tijd om daarover eerst goed na te denken.”

De gemeente Eindhoven gaat ook nog een kantoorpand aan de Polluxstraat in Woensel huren voor de opvang van Oekraïners. Vanaf 1 januari kunnen daar zestig mensen terecht. Ook daar gaat Springplank040 de exploitatie doen met beveiliging, locatiemanagers en huismeesters.

Het kabinet verwacht dat volgend jaar 120.000 Oekraïners in Nederland opvang nodig hebben. De bijdrage die van Eindhoven wordt verwacht, bedraagt 1763 plekken. De stad is zover nog niet. De teller staat op 1200 en daar komen er nog 295 bij op basis van afspraken die eerder zijn gemaakt.

De gemeente is hard op zoek naar nog meer locaties. Hotels in het centrum worden nog regelmatig aangeboden als opvanglocatie, maar daar kiest Eindhoven niet meer voor, staat woensdag in een brief aan de gemeenteraad.