Strengere regels toegepast
Bij de daklozeninloop aan de Visserstraat in Eindhoven is al aan tweehonderd hulpweigeraars de toegang ontzegd. Dat gebeurde sinds de huisregels in september zijn aangescherpt. Het gaat vooral om Oost-Europese arbeidsmigranten die overlast veroorzaken nadat ze werk en onderdak zijn kwijtgeraakt.
 

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

De zwarte lijst met overlastgevers blijft bovendien snel groeien, zegt Geesje Liebregts van opvangorganisatie Springplank040. Zij vertelt dat zich bij de inloop nog wekelijks twintig à dertig ‘nieuwe gezichten’ melden. ,,Ook wij waren daarvan onder de indruk.”

Springplank040 krijgt het idee dat het nieuwe-lik-op-stuk-beleid vruchten afwerpt. ,,We krijgen het steeds beter onder controle”, reageert directeur Thijs Eradus. Dakloze arbeidsmigranten die geweigerd worden, keren ook niet meer terug. Waar ze naartoe gaan, is vaak wel een vraagteken.

Betrokken buurtbewoner Joan van de Laar bevestigt dat de overlast op straat minder is geworden. Maar of dat komt door het strengere deurbeleid, durft hij nog niet te zeggen. ,,Ik vind dat moeilijk te duiden. Ligt dat aan het beleid of aan het winterweer? Ik denk allebei.”

Eindhoven lijkt nog altijd te kampen met het positieve imago dat de gemeente heeft opgebouwd in Oost-Europese gemeenschappen. De stad was altijd relatief gastvrij voor (dakloze) arbeidsmigranten.

Een gemeenteambtenaar vertelde dinsdag in een presentatie aan de gemeenteraad dat hij signalen krijgt dat in Polen zelfs flyers rondgaan over Eindhoven omdat het er zo goed is. ,,Eindhoven schijnt interessant te zijn als een een stad die goed voor mensen zorgt en waar je niet echt wordt aangepakt.”

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem voegde daar na afloop desgevraagd aan toe dat ze horen dat het in Eindhoven goed is geregeld en dat de gemeente zoekt naar een nieuwe balans. ,,Je wilt zorgzaam zijn, maar niet té zorgzaam. Want anders komen dus ook mensen uit Tilburg, Den Bosch of Rotterdam naar hier.”

In de presentatie aan de gemeenteraad vertelde de burgemeester nog maar eens dat er in Eindhoven geen plek meer is voor dakloze arbeidsmigranten die zich niet willen laten helpen. Voorwaarde is dat ze meewerken aan een terugkeer naar het land van herkomst of begeleiding naar werk. ,,Of je accepteert hulp en we gaan met jou aan de slag. Maar als je je niet gedraagt, is het wegwezen.”

Ultieme consequentie is een gedwongen terugkeer naar het thuisland, maar dat komt niet vaak voor en is lastig omdat het gaat om inwoners van de Europese Unie. ,,Het recht om hier te zijn kan worden ingetrokken voor een bepaalde tijd. Dus na een aantal maanden kunnen mensen weer terugkomen.”

Experiment

Voor welwillende arbeidsmigranten experimenteert Eindhoven sinds dit jaar met tijdelijke opvang. In Meerhoven is bij de winternoodopvang voor daklozen en crisisnoodopvang voor asielzoekers ook een tent ingericht waar tien tot vijftien arbeidsmigranten maximaal zes weken kunnen blijven. In die tijd moet het lukken om nieuw perspectief te bieden.

Het strengere deurbeleid bij de daklozeninloop in de Visserstraat werd ruim vijf maanden geleden ingevoerd na een noodkreet uit de buurt. Inwoners van Oud-Woensel klaagden over een legertje agressieve en dronken figuren dat de buurt overspoelt.

Sluiting van de opvanglocatie komt inmiddels in zicht. De daklozeninloop verhuist naar de Fuutlaan. Springplank040 denkt dat de nieuwe locatie in mei of juni klaar is en opengaat.