Verbazing over beperkte winteropvang voor daklozen in Eindhoven
Daklozenhelpers in Eindhoven zijn verbaasd dat de gemeente de winternoodopvang gaat versoberen. Ze waarschuwen voor schrijnende, zelfs levensgevaarlijke situaties en voor meer overlast in de stad.
 

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

Eindhoven, 26-6-2024

Onder andere directeur Els Keet van Ervaring die Staat zegt dat ze verbijsterd was toen ze vrijdag in het ED las over de plannen. ,,We zijn jaren bezig geweest voor een humaan winternoodbeleid in Eindhoven. En dan lees ik dit”, reageert ze.

Ze constateert dat de gemeente zich blind staart op de grote groep Oost-Europese arbeidsmigranten die opvallend aanwezig is in de stad en officieel geen recht heeft op opvang. ,,Maar we hebben ook een hele hoop Nederlandse daklozen die gebruik maken van de winternoodopvang. Waar moeten die allemaal naartoe? Ik vraag me af wie dit heeft bedacht”, zegt Keet.

Afgelopen winters was de noodopvang voor daklozen geopend vanaf de eerste nachtvorst tot uiterlijk 1 april. Dat is ‘ruimhartig’ constateert de gemeente. En dat zorgt ervoor dat daklozen uit andere steden naar Eindhoven komen. Vanaf winterseizoen 2024-2025 is er alleen noodopvang in de nachten dat het echt vriest, kondigde wethouder Samir Toub (GroenLinks) vorige week aan. Hij wil de winternoodopvang combineren met tijdelijke opvang voor werkloze en dakloze arbeidsmigranten die zich willen laten begeleiden naar nieuw werk.

Goede oplossing

Medewerkers van stichting Ervaring die Staat plukken in Eindhoven daklozen van straat als het matig vriest. De directeur waarschuwt voor levensbedreigende situaties als de winternoodopvang niet permanent open is. ,,Nattigheid en kou of een snijdende wind zijn misschien nog wel riskanter dan vrieskou. En je moet niet vergeten dat er steeds meer verwarde mensen zijn op straat die op dat moment geen logische keuzes maken. Zonder dramatisch te willen zijn: als we het steeds inhumaner maken, gaan we mensen dood op straat vinden. Daklozen moeten ergens naartoe kunnen. De winternoodopvang was voor deze mensen een goede oplossing.”

Opvangorganisatie Springplank040 organiseerde de winternoodopvang afgelopen jaren. Afgelopen twee winters werden daarvoor tenten opgebouwd in Meerhoven. Directeur Thijs Eradus schetst eveneens dat er een groep daklozen is die zorg weigert maar wel naar de noodopvang komt zodra die opengaat, ook als de temperatuur meevalt. ,,Er gaan zeker mensen tussen wal en schip vallen”, waarschuwt ook hij.

Lopend contract

In de afgelopen milde winter bood Springplank040 toch nog aan gemiddeld 35 daklozen onderdak in Meerhoven, vertelt Eradus.

Bij Springplank040 is eveneens verbaasd gereageerd op de aankondiging van de gemeente. Ook omdat de opvangorganisatie nog een contract heeft tot 1 mei 2026 voor de winternoodopvang. ,,We vinden het wel een beetje gek om in de krant te lezen dat dit het nieuwe beleid is zonder daar zelf van op de hoogte te zijn. Dat stuit tegen de borst.”

In de politiek heeft de aankondiging ook vragen opgeroepen. Raadslid Niek Rennenberg van oppositiepartij OAHvE meent dat de gemeente (verboden) onderscheid maakt tussen verschillende groepen daklozen.

De gemeente kon afgelopen dagen niet reageren op de zorgen van Ervaring die Staat en Springplank040.