EINDHOVEN – Langs parken, steegjes en garages. Straatwerkers lopen deze week door Eindhoven om daklozen van straat te halen. En met een gevoelstemperatuur van -15 graden gaat ook de meest doorgewinterde buitenslaper gewillig mee.

Vanwege de kou halen straatwerkers in Eindhoven zoveel mogelijk daklozen naar binnen. Dat gebeurt in overleg met de politie en handhavers. Een speciaal busje rijdt ’s avonds door de stad om daklozen naar de winternoodopvang achter de P+R in Meerhoven te brengen.

Jeroen van Greunsven is een van de straatwerkers die deze dagen in een team de straat op gaat. Al rond 09.00 uur begint hij zijn loopronde door de stad op zoek naar daklozen. Hij gaat onder meer langs bij parkeergarages en steegjes in de Eindhovense binnenstad.

,,Als ze liggen te slapen, checken we of ze ademen”, vertelt Van Greunsven. ,,Dan weten we: ze leven nog.” Maar zodra iemand wakker is, probeert de voormalig onderofficier het gesprek aan te gaan. ‘Wat heb je nodig?’ is het eerste wat hij wil weten. ‘Een huis’ is vaak meteen het antwoord. Maar snel een woning voor iemand regelen is een wensdroom geworden.

,,We kunnen wel toewerken naar een huis”, belooft Van Greunsven. ,,Maar ze moeten het zelf ook willen”, benadrukt hij. Verslaving en psychische problemen bemoeilijken zijn contact met de doelgroep. Zo dicht bij iemand met een verhaal mogen komen noemt hij ‘het lastige, maar ook het mooie’ van zijn werk.

Volgens de gemeente Eindhoven telt de stad zo’n 500 dak- of thuisloze inwoners. ‘Door stomme pech, verkeerde keuzes, een verward hoofd of een beschadigd hart’, zo staat te lezen op de website van de gemeente. Bij onder meer ‘de centrale inloop’ in de Visserstraat krijgen daklozen ‘een maaltijd, een warme douche en zorg’.

Wakker worden en opdonder­den, werd er geroepen. Dan is het verkassen naar het volgende Q-Park

Stefan Diks, dakloos

Een van die ‘zorgcliënten’ op dinsdag is Eindhovenaar Stefan Diks. Eind 2022 baarde hij opzien met een grote foto in het ED. Daarop is hij te zien terwijl hij buiten voor een tentje staat. Diks was zijn flat in Eindhoven uitgezet. ,,Ik ben geen reet opgeschoten”, zegt hij nu in de Visserstraat.

Diks en de gemeente Eindhoven lijken geen vat op elkaar te krijgen. Hij heeft inmiddels op twee plekken in Eindhoven in een tentje geslapen: in een park langs het spoor aan de Anthony van Leeuwenhoeklaan, en onlangs in het Driehoeksbos. Maar zijn buitenslaapplek wordt telkens ontruimd.

Beveiliging

Laatst sliep hij in de parkeergarage van de Heuvel Galerie. Totdat de beveiliging om 04.00 uur ‘binnenviel’. ‘Wakker worden en opdonderden!’, werd er geroepen. ,,Dan is het verkassen naar het volgende Q-Park”, aldus Diks. Maar wat volgt is een kat-en-muisspel dat hij niet kan winnen.

Maar de komende nachten slaapt Diks in de winternoodopvang in Meerhoven. Hij heeft ook al met anderen voor het CKE-gebouw in de Petersstraat en de Jumbo aan de Boschdijk geslapen. ,,Buiten slapen in deze kou is niet te doen”, aldus de ‘ervaringsdeskundige’. Hij draagt deze middag drie jassen over elkaar. Zijn handen zijn gezwollen en rood.

Diks heeft de hoop op een oplossing opgegeven. Zijn identiteitskaart en bankpas zijn kwijt. Van een handhaver heeft hij voor het buitenslapen een boete gekregen die hij niet kan betalen. Maar omdat hij zich niet kan identificeren, neemt de politie zijn vingerafdrukken af.