Tientallen bezwaren tegen de komst van een daklozen-opvang in de Zuidwester in de Eindhovense Gerardusbuurt zijn zonder beoordeling van tafel geveegd. Protesterende bewoners wonen te ver van het voormalige buurthuis voor een direct belang, oordeelt de gemeente.
 

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

De buurt reageert verbijsterd en concludeert dat de gemeente met twee maten meet. De tegenstanders willen een gesprek met burgemeester Jeroen Dijsselbloem. En bewoners die buitenspel zijn gezet, zinnen op een collectieve rechtszaak tegen de gemeente.

Van in totaal 98 bezwaren zijn er 51 afgewezen, laat de gemeente desgevraagd weten. Wilfred Dielis en Ellen Gitz die het verzet tegen de komst van de daklozen leiden, concluderen uit hun eigen inventarisatie dat alleen bewoners van hetzelfde huizenblok en bewoners die uitkijken op de Zuidwester zijn aangemerkt als belanghebbende.

Alcoholverbod in park?

Dielis snapt daar niks van. Hij zegt dat heel de buurt werd uitgenodigd om te komen meepraten over de plannen. ,,Maar als je dan bezwaar maakt, heb je geen belang? We zijn echt verbijsterd. Het is te gek voor woorden.”

John de Groot woont in dezelfde straat (Cyclamenstraat) maar in een ander blok op iets meer dan 100 meter. Zijn bezwaar werd afgewezen. ,,Hebben wij met dat gebouw, de straat en het park niks te maken? Wij komen nooit langs dat gebouw? Hoe durven ze dat te zeggen? Het slaat nergens op”, reageert hij.

Dielis onderstreept dat de gemeente bij de komst van de daklozeninloop aan de Fuutlaan zelfs een afstand van 260 meter hanteerde voor bezwaarmakers met een belang.

En hij voegt toe dat de Zuidwester aan een park ligt dat veel bewoners bovendien gebruiken. Dielis wijst op een veiligheidsanalyse die de gemeente heeft gemaakt en waarin een alcoholverbod wordt gesuggereerd voor het park. ,,Dat treft dus ook bewoners die daar in de zomer barbecueën en een wijntje drinken.”

Hij voorspelt bovendien dat overlastgevers daardoor vertrekken naar het park aan het Kerstroosplein. ,,Natuurlijk is het een buurtding”, concludeert hij.

John de Groot kan er met zijn verstand niet bij dat de gemeente Eindhoven 5,1 miljoen euro uitgeeft om negentien zelfstandige wooneenheden te maken in de Zuidwester. ,,Voor die daklozen moet gewoon een oplossing komen. Maar voor dat geld kun je veel meer daklozen helpen”, gelooft hij.

Vragen in gemeenteraad

De oppositiepartij OAHvE wil ook weten waarom de gemeente met twee maten meet en welke criteria zijn gehanteerd. Raadslid Niek Rennenberg heeft vragen ingediend voor de gemeenteraadsvergadering van volgende week.

De gemeente laat weten dat elk bezwaar is beoordeeld aan de hand van afstand, zicht en locatie. ,,Een belanghebbende is iemand die rechtstreeks gevolgen ondervindt van een besluit. Wie geen belanghebbende is, is niet-ontvankelijk. Dat betekent dat het bezwaar niet inhoudelijk wordt behandeld”, aldus een woordvoerder.

Opvangorganisatie Springplank- 040 vindt de onrust vervelend. ,,Ik kan me de vragen voorstellen. Mensen die ongerust zijn, kunnen zich altijd melden”, reageert directeur Thijs Eradus.

Volgens hem is er een verschil met de Fuutlaan die fungeert als 24-uursopvang en waar veel meer mensen naartoe komen en hooguit een paar nachten blijven. Hij legt uit dat in de Zuidwester mensen veel langer wonen en in maximaal twee jaar worden voorbereid op een zelfstandig bestaan.