18 appartementen in opvang
Het is sinds jaar en dag de plek waar daklozen met zwaardere problemen overnachten. Dat blijft het ook, maar nachtop-vang ’t Eindje aan de Mathilde-laan in Eindhoven gaat wel op de schop. In het pand komen 18 zelfstandige appartementen voor de doelgroep.
 

Diede Hoekstra ED

Eindhoven

De afgelopen jaren werd al een paar keer geschermd met sluiting van ’t Eindje. Een opvang die niet meer van deze tijd is, zo was de gedachte. Keer op keer werd de sluiting echter uitgesteld. Vanwege de coronapandemie en omdat het aantal daklozen in Eindhoven bleef groeien.

Tijdelijke oplossing nodig

Nog dit jaar gaat de opvang dus alsnog dicht in de huidige vorm. Er komen 18 zelfstandige appartementen die als alles meezit na de zomer worden opgeleverd. Er is volgens Thijs Eradus van Springplank 040 (verantwoordelijk voor de maatschappelijk opvang) nog wel één maar. Want voor de doelgroep die er nu komt, moet nog wel een tijdelijke oplossing worden gevonden.

Volgens Eradus verblijven er nu gemiddeld zo’n 32 daklozen in de C-categorie bij ’t Eindje. ,,Daklozen met zwaardere problematiek. Denk aan verslaving en psychische problemen. Mensen die buiten de maatschappij staan en veel zijn dan ook niet zomaar te plaatsen in andere opvanglocaties.” Eradus is nog met de gemeente in gesprek over een locatie.

Met 18 appartementen is straks ook geen onderdak geregeld voor de hele groep daklozen in de C-categorie. Eradus hoopt nog op extra woonplekken. ,,Dat zou volgens hem bijvoorbeeld kunnen door het aantal Skaeve Huse bij bedrijventerrein Croy uit te breiden. Tegelijk willen we de instroom van nieuwe gevallen wat aan banden leggen. Nu krijgen we bijvoorbeeld geregeld mensen die eerst in een vorm van beschermd wonen verbleven. Daar zullen wij kritischer naar gaan kijken samen met de rest van de keten.”

Op steeds meer plekken in de stad creëert Springplank dus zelfstandige woningen waar daklozen onder begeleiding aan hun toekomst kunnen werken. Dat is ook de afspraak met de gemeente Eindhoven die wil voorkomen dat daklozen eindeloos in de opvang verblijven. Ook Eradus gelooft in deze gedachte. ,,Slaapzalen geven spanningen en daklozen komen vaak slechter uit de opvang dan dat ze er binnen kwamen”, zo is zijn overtuiging.

Nieuwe opvang Fuutlaan

Toch blijft er ook een basisopvang voor daklozen in de stad. Omdat het even duurt voor daklozen in een traject zijn geplaatst en omdat niet alle daklozen hier voor open staan. Nu is er al zo’n opvang aan de Bellefroidlaan voor de zwaardere gevallen en naar verwachting nog voor de zomer wordt ook de nieuwe locatie aan de Fuutlaan in gebruik genomen.

Tegen de komst van die laatste opvang is veel bezwaar bij omwonenden in de chique villabuurt. Eradus heeft er echter vertrouwen dat het goed komt. ,,Hier komen niet de daklozen met zwaardere problematiek”, zo benadrukt hij nogmaals.