EINDHOVEN – De overlast van daklozen in het centrum van Eindhoven loopt de spuigaten uit. Ondernemers vinden ze ’s ochtends op terrassen en ze liggen in portieken. ,,Het is schrijnend.” Maar daar moet nu een einde komen: vanaf deze week gaan de straatcoaches op pad.

Mark Wijdeven 19-10-23, 06:10 Laatste update: 19-10-23, 08:45 Bron: ED

Volgens horecavoorzitter Ruud Bakker spreken de straatcoaches zwervers aan en sturen ze weg. De gemeente zegt dat de straatcoaches optreden tegen alle sociale problematiek en overlast die in het centrum speelt. ,,Daarnaast zijn ze ook gastheer of -vrouw om bezoekers van de binnenstad te woord te staan en de weg te wijzen”, aldus een woordvoerder.

Ze zijn herkenbaar aan de witte jasjes die de horecastewards op het Stratumseind ook dragen. Zeven dagen per week zijn tussen 10.00 en 22.00 uur twee koppels te vinden in het centrum. Vooralsnog is dat voor onbepaalde tijd. Over de kosten kan de gemeente (nog) niks zeggen.

Positieve ervaringen in Oud-Woensel

Het idee van de straatcoaches is een kopie van Oud-Woensel, waar rondom de Kruisstraat en de Woenselse Markt positieve ervaringen zijn opgedaan met zogenoemde gastheren. Zij treden op tegen daklozen, verslaafden en winkeldieven. Bij de afdeling handhaving van de gemeente ontbreekt momenteel de capaciteit. De gastheren of straatcoaches hebben geen bijzondere bevoegdheden.

Binnenstadondernemers raakten naar aanleiding van de vluchtelingenopvang in twee hotelpanden aan de Keizersgracht in gesprek met burgemeester Jeroen Dijsselbloem. Ze vertelden hem over de problemen die de groeiende groep daklozen veroorzaakt.

We vinden ze ’s ochtends op het terras. Het is heel schrijnend

Ruud Bakker , Voorzitter Eindhovense afdeling Koninklijke Horeca Nederland

,,We vinden ze ’s ochtends op het terras”, zegt Bakker. ,,Ze liggen in portieken en doen hun behoefte op straat. Het is heel schrijnend.” Dijsselbloem bekende eerder al dat daar niet genoeg aandacht voor is geweest en beloofde beterschap.

Bakker zegt dat er een speciaal telefoonnummer komt dat winkeliers en horecaondernemers kunnen bellen als ze hulp nodig hebben. De horecavoorzitter is blij dat de problemen worden erkend en dat de gemeente in actie is gekomen.

Horecastewards blijven

De straatcoaches worden ingehuurd bij het bedrijf dat ook de horecastewards aan de gemeente levert voor de uitgaansavonden op het Stratumseind. Aan hun inzet verandert niks.

Opvangorganisatie Springplank040 is deze week geïnformeerd over de inzet van de beveiligers. Directeur Thijs Eradus gaat uit van een goede samenwerking zodat daklozen ook worden gestimuleerd om hulp of opvang te zoeken.

Toename van overlastmeldingen

Voor vaste bezoekers van het Eindhovense centrum is de toename van het aantal zwervers en bedelaars niet te vermijden. Ook de politie rapporteert een toename van overlastmeldingen in de binnenstad.

Veel problemen worden veroorzaakt door de enorm gegroeide groep dakloze arbeidsmigranten. Deze Oost-Europeanen belanden meteen op straat als ze hun werk kwijtraken. Eindhoven was tot dusver relatief gastvrij voor deze doelgroep, hoewel ze officieel niet bij de daklozenopvang terechtkunnen.