Daklozeninloop in Eindhoven mag open

De nieuwe, centrale daklozeninloop van opvangorganisatie Springplank040 aan de Fuutlaan in Eindhoven kan begin juni open. De rechter heeft daar vrijdag voorlopig toestemming voor gegeven in een zaak die was aangespannen door tientallen ongeruste omwonenden.

Mark Wijdeven mark.wijdeven@ed.nl

Eindhoven

Volgens de rechtbank in Den Bosch kunnen de ervaringen van de komende maanden worden meegewogen in een bodemprocedure die in september nog dient.

‘Het feit dat het gaat om een buurt met een groen karakter die bekendstaat om de rust, kindvriendelijkheid en een hoge concentratie gezinnen is onvoldoende om te kunnen stellen dat de gemeente de vergunning niet mocht verlenen. Zelfs als niet is uit te sluiten dat er (enige) overlast zal worden ervaren door omwonenden’, zegt de rechter over de locatie in het Villapark.

Vanwege het belang van goede opvang voor daklozen, waaraan grote behoefte is, en de aanstaande sluiting van de huidige balie aan de Visserstraat, is de opening van de nieuwe locatie te rechtvaardigen, staat in de uitspraak.

‘In de komende periode kan ervaring worden opgedaan waarmee mogelijk kan komen vaststaan of standpunten over veiligheid en leefbaarheid hout snijden of niet. Het nemen van de proef op de som is temeer aanvaardbaar omdat het een nieuw concept is’, voegt de rechter toe.

De verbouwde en uitgebreide villa van de gemeente aan de Fuutlaan wordt de centrale balie voor mensen uit de regio die dakloos raken. De meesten kunnen daar in ieder geval een paar nachten blijven. Er zijn circa 25 slaapkamers. Het is voor Nederland een nieuw en uniek concept, waarmee daklozen snel naar hulp begeleid moeten worden. 

Bewoners van het Villapark zijn bang dat zij te maken krijgen met dezelfde taferelen als in de Visserstraat, zoals een toeloop van verslaafde, agressieve en verwarde zwervers en dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten.