Het is druk bij de winternoodopvangen in ons land. Met deze temperaturen is het belangrijk dat daklozen, met name in de koude nachten, een warm onderdak kunnen krijgen en ergens kunnen aankloppen voor hulp. Bij Stichting Springplank in Eindhoven doen ze er alles aan om daklozen deze hulp te bieden.

Oprichter Thijs Eradus laat aan Hart van Nederland weten dat de winternoodopvang steeds voller raakt. “Het is nog goed te doen, maar het wordt langzaam wel voller. Straatwerkers proberen al de hele week mensen van de straat te halen.”

De stichting heeft 70 slaapplekken in de winternoodopvang. Van 16.00 uur tot en met 08.00 uur kunnen daklozen hier opwarmen en slapen. Ook is er brood en soep. “Buiten deze tijden kunnen ze naar andere locaties voor warmte”, aldus Eradus.

Opvang voor iedereen

Eindhoven is een van de weinige steden die de hele winter een winternoodopvang heeft. In principe is het alleen voor daklozen uit deze stad die recht hebben op zorg. “Als het kouder is dan 0 graden, dan is de opvang voor iedereen. Bij wijze van spreken ook voor daklozen uit het noorden van het land.”

De 20-jarige Chrit is dakloos en is dankbaar dat er een winternoodopvang is en dat hij de warmte op kan zoeken. “Het is kouder dan normaal. Je voelt het wel. Maar in Eindhoven is het goed geregeld. Er wordt goed voor je gezorgd. We hebben niks te klagen”, vertelt hij aan Hart van Nederland. Zonder de opvangen had hij op straat moeten slapen en dan was het een ander verhaal geweest. “Je rust dan niet uit”, aldus Chrit.