Het Eindhovense college is akkoord gegaan met een uitbreiding van de asiellocaties in de stad. Daarvoor komt een crisisopvang aan de Noord-Brabantlaan voor 200 asielzoekers en worden andere locaties uitgebreid. Het aantal asielzoekers in de stad gaat daarmee van 211 naar 715.

Het besluit om het aantal plekken voor asielopvang uit te breiden was in mei al genomen. Er werd toen besloten dat er plek moest komen voor 900 asielzoekers, vanwege de grote toename in Nederland. 

Uitbreiding

Aan de Noord-Brabantlaan in de wijk Meerhoven komt een nieuwe tijdelijke crisisopvang. Op het terrein achter de P+R komt plaats voor 200 asielzoekers. Daar is ook de winternoodopvang gevestigd. Sprinkplank040 begeleid zowel de winternoodopvang als de crisisnoodopvang voor asielzoekers. Daarnaast gaan twee opvanglocaties uitbreiden. Aan de Kanaaldijk-Zuid is nu opvang voor 96 personen, die wordt uitgebreid naar 250. Nu zit daar het bedrijf Ergon. Om ruimte te maken worden zij tijdelijk verhuisd naar de Kanaaldijk-Noord. Ook het Novotel wordt uitgebreid. Op dit moment zitten daar 50 asielzoekers, dat gaan er 200 worden. Daarnaast komt er een tijdelijke crisisopvang aan de Noord-Brabantlaan. 

Gezinnen

Deze locaties komen boven op de locatie aan de Keizersgracht, waar op dit moment plaats is voor 65 minderjarige asielzoekers en statushouders. Op de nieuwe crisisopvang komen geen alleenstaande minderjarige jongeren bij. De bewoners zijn volgens de gemeente een afspiegeling van de mensen die nu in Ter Apel worden opgevangen, dat zijn voornamelijk alleenstaanden en gezinnen.

Spreidingswet

Met het besluit over de uitbreiding van opvanglocaties voor asielzoekers, is Eindhoven de spreidingswet voor. In de Eerste Kamer wordt volgende week gestemd over deze wet. Die maakt het mogelijk om gemeenten wettelijk te verplichten om asielzoekers op te vangen. Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) verwacht dat er begin dit jaar 69.900 opvangplekken nodig zijn in Nederland, en dat dat aantal dit jaar gaat groeien naar 96.000 plekken. Het COA betaalt alle kosten voor de uitbreiding van de opvanglocaties en de begeleiding.

Vanaf begin februari worden de uitgebreide opvanglocaties geopend.