EINDHOVEN – Voor wie deze winter nergens anders terecht kan, is sinds een week de winternoodopvang in Meerhoven weer geopend. Maar voor wie is de voorziening nou precies bedoeld?

Inti Alexander Ibanez Matus 02-12-23, 06:10 Bron: ED

Even na 17.00 uur kijkt de Pools-Nederlandse ‘Dora’ in haar eentje uit op de Eindhovense winternoodopvang. Ze is daar zojuist weggestuurd door de bewaking. De gescheiden vrouw woont al ruim dertig jaar in Nederland, maar stond voor het laatst ingeschreven in Helmond. Dus moet ze daar ook heen voor opvang. ,,Ik heb jaren belasting betaald en nou word ik er gewoon uitgegooid”, zegt ze huilend.

Regiobinding

De winteropvang is coulant, maar trekt wel hier en daar een grens. Ook om te voorkomen dat daklozen uit heel Nederland zich er melden voor een slaapplaats. Alleen daklozen met een regiobinding worden toegelaten. Het gaat dan veelal over Midden- en Oost-Europeanen die al langere tijd in deze regio verblijven. Ze hebben geen recht op de reguliere opvang, maar mogen in de wintermaanden wel overnachten in de tent bij de Park & Ride in Meerhoven.

Bij de ingang wordt iedereen gecontroleerd en wie geen regiobinding kan aantonen, zoals Dora, weer weggestuurd. ,,Ik ken daar niemand en hier wel”, jammert ze tevergeefs als ze naar de opvang in Helmond wordt verwezen. Als het nog kouder wordt, ligt het weer anders, legt directeur Thijs Eradus van Springplank uit. ,,Dan zullen wij iedereen binnenlaten.”

Niet koud genoeg

Zo koud is het deze avond echter nog niet. De temperatuur schommelt zo rond het vriespunt. Binnen is het aangenaam warm. In ‘kamertjes’ die zijn afgeschermd met gordijnen zijn in totaal 66 bedden beschikbaar. 54 voor mannen en 12 voor vrouwen. Volgens beveiliger Mitchel Tompson is er nog ruimte om uit te breiden.

Als het nog kouder wordt, laten we iedereen binnen

Thijs Eradus, Directeur Springplank 040

Er is ook een gezamenlijke ruimte met een televisie. Die blijft aan tot 23.00 uur en dan gaan ook alle lichten uit. ’s Morgens om 07.00 uur wordt iedereen weer gewekt. Dan hebben ze een uur de tijd om te douchen, aan te kleden en te ontbijten. Overdag is de opvang gesloten.

Trots vertelt beveiliger Tompson dat chef-kok Mounir Toub zelfgemaakte maaltijden bij de opvang heeft afgeleverd. Deze avond staat de Libanese salade taboulé, kipstukjes en chilisaus op het menu. ‘En liefde’, staat er nog bij op de plastic bakjes. Ze zijn op te warmen in de magnetron. Elke paar minuten piept het apparaat. Ook de oliebollenbakker op de Hurk sponsort de noodopvang.

Alles is perfect

,,De receptie, het eten, mijn slaapplek: alles is perfect hier!”, aldus een opgewekte Lisandro uit Portugal. Hij woont sinds vijf jaar in Nederland en spreekt al vlot Nederlands. Sinds een week slapen hij en zijn vrouw in de noodopvang. Nog even want Lisandro gaat binnenkort beginnen met werken voor logistiek bedrijf in Eindhoven. Een uitzendbureau heeft dan zijn slaapplek en het vervoer geregeld.

In Eindhoven blijft de opvang tot eind maart open. Ongeacht de schommelingen in de temperatuur. Ook een reden waarom de opvang kritisch is op wie ze binnenlaten. Andere steden hebben geen opvang of sluiten deze als het niet meer vriest. Ze willen een aanzuigende werking voorkomen.