De Zuidwester aan de Cyclamenstraat © Diede Hoekstra

Miljoenen voor verbouwing daklozenwoningen in Eindhoven

EINDHOVEN – Het verbouwen van twee locaties in Eindhoven voor de huisvesting van daklozen, kost de gemeente Eindhoven ruim 8,5 miljoen euro. Geld dat moet terugstromen met de huurinkomsten van Springplank 040 dat verantwoordelijk is voor de maatschappelijke opvang.

Diede Hoekstra 30-10-23, 09:00 Bron: ED

Het gaat om panden aan de Mathildelaan en de de Cyclamenstraat in Eindhoven. Het pand aan de Mathildelaan is nu al in gebruik als basisopvang voor de moeilijkste doelgroep daklozen, veelal met een verslaving. Het pand wordt verbouwd zodat dezelfde doelgroep er straks kan doorstromen naar in totaal 18 zelfstandige woonruimtes. De kosten voor de verbouwing bedragen ruim 3,4 miljoen euro.

Zelfstandigheid

In het pand aan de Cyclamenstraat zit nu nog een dagbesteding van de GGZe. De Zuidwester, in het verleden ook buurthuis, wordt verbouwd tot minimaal 19 woningen. Daar kunnen daklozen met minder grote problemen straks een zelfstandige woonruimte betrekken. Een eerste stap naar volledige zelfstandigheid. Voor de verbouwing is 5,1 miljoen euro nodig.

Zo gaat de Zuidwester eruit zien na de verbouwing. © Gemeente Eindhoven

We liggen op schema maar zijn ook afhanke­lijk van omwonenden
Thijs Eradus, Directeur Springplank 040

Springplank is ook nog bezig met een derde locatie, de Theresiakerk aan de Carmelitessenstraat in Eindhoven. Daar moeten uiteindelijk 30 tot 35 zelfstandige woningen komen. Eigenaar hier is parochie St. Joris.

Directeur Thijs Eradus hoopt dat de drie locaties over anderhalf jaar gereed zijn. ,,We liggen op schema maar zijn ook afhankelijk van omwonenden. Daar leeft nog steeds onvrede en als het tot rechtszaken komt, kan het zomaar langer duren. Dat hopen we niet en mede daarom proberen we de omwonenden ook tegemoet te komen. Met bijvoorbeeld een activiteitenruimte voor de buurt in het pand.”

Opvang iedere dag vol

Het realiseren van extra woningen waarnaar daklozen kunnen doorstromen is volgens Eradus hard nodig. ,,De basisopvang (waar daklozen tijdelijk verblijven voor er een zelfstandige woonruimte is gevonden, red.) ligt nog iedere dag vol. Met de gemeente hebben we de afspraak dat we jaarlijks 350 daklozen in een traject naar zelfstandigheid plaatsen maar daar zitten we nu al boven.”

De gemeente reserveerde onlangs al vier miljoen euro extra voor de opvang en doorstroom van daklozen dit jaar. Als de groei van het aantal daklozen doorzet, verwacht Eradus ook volgend jaar weer aan te moeten kloppen. ,,Aan de andere kant is er denk ik ook op preventiegebied nog veel te winnen. Er kloppen momenteel mensen aan bij de basisopvang waarvan ik denk dat ze niet dakloos hadden hoeven worden. Ook daar ga ik dus weer aandacht voor vragen.”