Meer hulp voor personeel met geldproblemen, extra begeleiding voor daklozen en meer 50-plussers die aan een baan kunnen worden geholpen. Dat zijn enkele resultaten van het fonds ‘Brainport voor Elkaar’, dat een jaar geleden werd gelanceerd, om de kloof tussen arm en rijk in de regio te dichten.
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst ‘The New Horizon’ in het Evoluon deelde burgemeester Jeroen Dijsselbloem dinsdag de eerste resultaten van het maatschappelijke fonds, dat wordt gevoed met kennis en budget van bedrijven, kennisinstellingen en gemeenten in de regio Eindhoven.
Volgens Dijsselbloem krijgt ‘Brainport voor Elkaar’ steeds meer inhoud en omvang. “Bijna 2700 vrijwilligers uit verschillende bedrijven hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor maatschappelijke organisaties in de regio”, aldus de burgervader. “Meer en meer gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties sluiten aan.”
De lancering van het fonds kwam een jaar geleden niet uit de lucht vallen. Door de onstuimige groei van de hightech-regio dreigt een deel van de inwoners niet mee te kunnen in het succesverhaal. “We moeten niet de kant van San Francisco op”, zei de burgemeester eerder al. Het schrikbeeld van Silicon Valley, dat door de welvaart een onbetaalbare plek werd, zorgt ervoor dat gemeenten in samenwerking met bedrijven in de Brainport-regio alles op alles willen zetten om ook de onderklasse mee te nemen in de welvaart.
Om daarvoor te zorgen is dus het fonds ‘Brainport voor Elkaar’ opgericht. In een jaar van ‘opbouw en uitproberen’ hebben de betrokken partijen besloten het fonds om te zetten in vereniging. “Een breed, regionaal, democratisch bondgenootschap met als doelstelling een regio waar iedereen mee kan doen, kansen krijgt en profiteert van de groei. De groep bestaat nu al uit zo’n zestig deelnemers en is groeiende”, aldus Dijsselbloem in zijn toespraak dinsdag.
In het afgelopen jaar zijn volgens de burgemeester al enkele mooie resultaten bereikt. Zo noemt hij het ‘financieel fit’ programma, waarin 24 bedrijven in de regio een ‘maatwerk-aanpak’ hebben uitgerold om werknemers met financiële zorgen te helpen. “De bedrijven hebben het onderwerp onderdeel gemaakt van hun beleid. Ze zien het aantal loonbeslagen fors afnemen. Dat is een win-win-situatie voor het bedrijf én de medewerkers.”
Een andere succesverhaal is volgens Dijsselbloem het partnership tussen chipmachinefabrikant ASML en opvangorganisatie Springplank040. “Ik begreep dat één dag in de week hulp van ASML zo’n 6.500 euro per maand bespaart op ICT-contracten bij Springplank040. Dankzij die besparing kunnen ze elke maand vier extra dak- en thuislozen begeleiden.”
Ook BuddyWerkt kreeg complimenten van de burgervader. “Komend jaar gaan we opschalen van 170 naar 300 buddy’s in de hele regio. Op die manier verbinden we meer werkzoekende 50-plussers in de regio aan buddy’s uit het bedrijfsleven. Zij stellen hun netwerk open en helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan.”
Ook werden er stappen gezet in de aanpak van laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. “Bij 10 bedrijven zijn we met 45 medewerkers gestart met een programma gericht op laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. We benutten de ingangen van bedrijven om hun medewerkers die laaggeletterd zijn op te sporen en op maat een passend aanbod op de werkvloer te bieden”, aldus Dijsselbloem.
De partijen die zijn aangesloten bij de vereniging willen ervoor zorgen dat de welvaart alle inwoners van de regio ten goede komt. “Ons succes is afhankelijk van het succes van de hele gemeenschap. En dan helpt het enorm dat we één vereniging worden, en geen samenwerking van aparte initiatieven”, besluit Dijsselbloem.