EINDHOVEN – Na een ingrijpende verbouwing nemen deze week de eerste daklozen hun intrek in een pand aan de Generaal Horrocksstraat in Eindhoven. De opvang gaat open ondanks eerdere beloftes aan de buurt dat eigenaar Trudo de panden aan reguliere woningzoekers zou gaan verhuren.

Mark Wijdeven 27-11-23, 15:02 Bron: ED

Sinds het begin van de coronacrisis zijn de twee huizen met binnentuin aan de Generaal Horrocksstraat in gebruik bij opvangorganisatie Springplank040.

Aan het begin van de pandemie werd de locatie gebruikt als onderdak voor zwervers die van de straat werden gehaald. Zij veroorzaakten veel overlast en klachten. Later werden er quarantaineplekken gemaakt voor besmette daklozen. Ook hebben er korte tijd Oekraïense vluchtelingen gewoond.

Ik snap dat de buurt raar opkijkt en dat er teleurstel­ling en wantrouwen heerst

Thijs Eradus , Springplank040

In de zomer van 2021 werd aan de buurt nog benadrukt dat het gebruik door Springplank040 tijdelijk was. Het was toen nog de bedoeling om de twee adressen in 2022 om te bouwen tot huurwoningen voor reguliere huur.

De opvang was bedoeld voor de coronaperiode, maar die duurde langer dan gedacht. Daarna brak de oorlog in Oekraïne uit. En vervolgens werd duidelijk dat we veel meer woningen nodig hebben voor daklozen”, legt directeur Thijs Eradus van Springplank040 uit.

Nog jaren

Iets minder dan een jaar geleden werd de buurt daarom toch overdonderd met de mededeling dat er vier woongroepen komen voor in totaal twintig daklozen. ,,Ik snap dat de buurt raar opkijkt en dat er teleurstelling en wantrouwen heerst. Als we keus te over hadden, dan waren we hier weggegaan. Maar dat is helaas niet zo”, aldus Eradus.

Na de zomervakantie is de verbouwing begonnen. Deze week arriveren de eerste tien bewoners. De volgende tien worden voor het eind van het jaar verwacht. Springplank040 gaat ervan uit dat de daklozenopvang er voorlopig nog jaren blijft. Eradus: ,,Voor ons is het een prachtige locatie.”