EINDHOVEN – De eerste vorst is gemeten en daarom is in Eindhoven sinds vrijdag de winternoodopvang voor daklozen in Meerhoven weer open. Er is plek voor zeventig tot tachtig mensen en het is maar de vraag of dat genoeg is. ,,Als we een koude winter krijgen, wordt het spannend”, aldus Thijs Eradus van Springplank 040.

Diede Hoekstra 27-11-23, 17:31 Bron: ED

Want het aantal daklozen in Eindhoven en de regio is het afgelopen jaar fors toegenomen, zo weet ook de directeur van Springplank, in Eindhoven verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang. ,,Vorig jaar hebben we op koude dagen al bedden bij moeten zetten, dus dan is de uitdaging dit jaar logischerwijs nog groter.”

Nu nog rustig

De winternoodopvang in Meerhoven is bedoeld voor daklozen die geen aanspraak kunnen maken op de reguliere opvang in de stad, maar wel een binding met de regio hebben. Bijvoorbeeld omdat ze hier al langere tijd verblijven. Het eerste weekend was het volgens Eradus nog betrekkelijk rustig. ,,We hebben zo’n dertig slapers gehad.”

Het kan problema­tisch worden als het echt hard gaat vriezen, want dan gaan we ook actief mensen van de straat halen

Thijs Eradus, Springplank 040

Ook in Helmond kunnen daklozen inmiddels terecht bij een winternoodopvang. Ze worden daar opnieuw opgevangen in De Kamenij, het voormalige wijkhuis in de Jeroen Boschstraat. Wethouder Harrie van Dijk verwacht dit jaar zo’n veertig daklozen te moeten onderbrengen. Meer dan ooit.

Meer daklozen op straat betekent volgens Eradus van Springplank overigens niet per se dat zich meer mensen melden bij de winternoodopvang. ,,We weten dat er een groep is die liever op andere plekken in de stad een slaapplaats zoekt. In parkeergarages bijvoorbeeld. Het kan wel problematisch worden als het echt hard gaat vriezen, want dan gaan we ook actief mensen van de straat halen. Ook mensen die geen regiobinding hebben.”

In de opvang in Meerhoven is volgens Eradus ruimte om nog wat extra bedden de plaatsen. ,,Of desnoods mensen een stoel aan te bieden. Maar als de toeloop veel groter is, moeten we een tweede locatie openen. Die hebben we nog niet achter de hand, maar als wij op de noodknop drukken, zal de burgemeester waarschijnlijk een sporthal of iets dergelijks aanwijzen. Als mensen buiten gevaar lopen, kun je spreken van overmacht.”

 

Terug naar land van herkomst

Eradus hoopt dat het zover niet komt. Hij kijkt met interesse naar de proef met de opvang voor dakloze arbeidsmigranten die openstaan voor een terugkeer naar het land van herkomst. Die kunnen zich binnenkort melden bij een aparte tent naast de winternoodopvang. Het is een landelijke pilot onder begeleiding van het Leger des Heils en de stichting Barka, een hulporganisatie voor Oost-Europeanen.

Het is volgens Eradus afwachten of de doelgroep deze hulp wil en ook daadwerkelijk naar het land van herkomst teruggaat. ,,Als het lukt, zorgt dat natuurlijk wel voor enige verlichting van de druk op de winternoodopvang.” In de tent van het Leger des Heils is volgens hem plek voor tien tot vijftien daklozen. ,,Ze mogen er maximaal drie weken verblijven. 24 uur per dag zodat er ook echt gewerkt kan worden aan een terugkeer.”

Zowel in Eindhoven als Helmond gaat de winternoodopvang dagelijks om 16.00 uur open. In Eindhoven moeten daklozen om 8.30 uur weer naar buiten. In Helmond mogen ze uitslapen tot 10.00 uur. Beide opvangen blijven open tot april, of langer indien het dan nog vriest.